Onze andere merken

| Inloggen Winkelwagen

Weetjes en tips over Pioenrozen

De Pioenroos… uitgeroepen tot dé nationale bloem van Nederland in 2024 én een favoriet van velen. Maar wat weet je al over de Pioenroos? In deze blog lees je er van alles over. Van een stukje geschiedenis tot aan de tips om optimaal van de Pioenroos te kunnen genieten.

Historie

De pioenroos komt oorspronkelijk uit China en is in zijn oorsprong niet geteeld als snijbloem. Nee, de wortels van de Pioenroos zouden namelijk een bloedstelpende en koortsverlagende werking hebben. Daarom werd de Pioenroos geteeld als soort van geneesmiddel.

De pioen is vernoemd naar de Griekse god Paean. Het verhaal is dat de Griekse god Pluto gewond raakte na een gevecht. Hij wendde zich tot Asklepios; de god van de geneeskunde, maar die was er even niet. Gelukkig was daar wel de getalenteerde studente Paean die Pluto genas met een nieuw soort medicijn: een prachtige bloem! Asklepios was jaloers en vermoorde Peaen. Toen oppergod Zeus hem vond besloot hij Paean te eren door hem te veranderen in de bloem die Pluto’s leven redde. Nu weet ik niet wat Paean daar precies aan heeft gehad, maar zijn naam diende als inspiratie voor de Pioenroos.

Nationale bloem van Nederland 2024

De pioenroos is een prachtige verschijning en het is dan ook niet gek dat deze welbekende bloem uitgeroepen is tot bloem van het jaar 2024. De populaire blikvanger staat bekend om haar sierlijke uiterlijk en heerlijke geur.

Als ze begint met bloeien dan komt er in no time een indrukwekkende hoeveelheid blaadjes tevoorschijn en dat maakt haar zo geliefd onder velen. Een boeket met pioenrozen zal dan ook zeker gewaardeerd worden door de ontvanger en dat maakt haar perfect om te geven voor bijvoorbeeld een verjaardag of moederdag

Feitjes

Tegenwoordig kennen we haar natuurlijk maar al te goed als Pioenroos en wordt ze geteeld van Japan tot een Noord Afrika en zelfs in Siberië. Ze is verkrijgbaar in verschillende kleuren: wit, roze, donkerroze en rood. De pioenrozen worden zo'n 70 tot 100 cm lang en bloeien in de maand mei en juni. De knoppen zijn in bloei soms wel 15-20 centimeter in doorsnede.

Pioenen om te zoenen is niet zomaar een uitdrukking, want de Pioenroos is een symbool voor onder andere een goed huwelijk! Ook welvaart en geluk worden genoemd.

 

Verzorgingstips

Goed gereedschap is het halve werk en voor de Pioenroos begint dat bij jouw vaas. Neem het liefst een rechte glazen vaas, deze krijg je het makkelijkst schoon. Zorg ook voor voldoende ruimte, want ondanks dat ze bij aanschaf nog klein zijn, eenmaal uitkomen kunnen ze behoorlijk groot worden. Een beetje ruimte is dan wel zo fijn, ze kunnen dan zelfs groter worden en langer bloeien.

Of je de vaas nu met warm of koud water vult hangt af van de mate waarin ze al uitgebloeid zijn. Zijn de Pioenrozen nog helemaal dicht dan zet je ze in een laagje lauwwarm water. Zijn ze al een beetje open, dan is een laagje koud water het beste. Een laagje is voldoende, zo blijft het groen uit het water en je water het schoonst. Om de drie dagen is het verstandig om het water te verversen. Geef je iedere keer wat voeding of een schepje suiker mee, dan zijn jouw pioenrozen helemaal tevreden.

Voor je de pioenrozen in de vaas zet, snijd je ongeveer twee tot vijf centimeter van de stengels schuin af met een scherp en schoon mesje. 

Zet ze op een mooi, koel plekje in huis. Pioenrozen houden niet van hitte of van zon. Ook een plek naast de fruitschaal is geen aanrader, door het stofje ethyleen wat fruit afscheidt zal je Pioenroos sneller verwelken. Dat geldt trouwens voor iedere bloem.  

Heb jij ook altijd zo een eigenwijze Pienroos die lekker in zijn schulpje blijft? Als een Pioenroos flink in de knop zit, dan kan je hem voorzichtig ondersteboven afspoelen onder een kraam met lauwwarm water. Er zit vaak een laagje hars om de knop heen, waardoor zij zichzelf niet goed kan openvouwen. Zo help je haar een handje.

Met deze tips moet jij minimaal 5-7 dagen kunnen genieten van deze favoriete bloem.